• Kulleriga kojuvedu Tallinna linna piires 6 € või tule ise järele.
  • Püsivalt soodsad hinnad! Alati värsked tooted! Igale maitsele midagi! Üle 10 000 toote!
  • Kiire ostuprotsess. Ostes kuni 14:00, tarne kulleriga järgmisel tööpäeval. Tarned Omniva pakiautomaati 2-3 tööpäeva!
  • Kulleriga kojuvedu Tallinna linna piires 6 € või tule ise järele.
  • Püsivalt soodsad hinnad! Alati värsked tooted! Igale maitsele midagi! Üle 10 000 toote!
  • Kiire ostuprotsess. Ostes kuni 14:00, tarne kulleriga järgmisel tööpäeval. Tarned Omniva pakiautomaati 2-3 tööpäeva!

TOIDUAINED, MIDA EI PEA TEGELIKULT KÜLMIKUS HOIUSTAMA

TOIDUAINED, MIDA EI PEA TEGELIKULT KÜLMIKUS HOIUSTAMA KÜLMKAPP
16.09.2020

Külmkapid on disainitud toiduainete hoiustamiseks ning seda me ka teeme. Hoides toitu jahedas puhtas kohas pikeneb nende eluiga ning me saame toitu nautida pikemat aega. Kõikidele toiduainetele aga ei meeldi olla külmas. Võrdleme näiteks piima ja saia/leiba. Piim peab olema jahedas muidu läheb ta väga kiiresti hapuks, saiad ning leivad püsivad aga kõige paremini toatemperatuuril, kasvõi köögilaua peal.

 

Leivast ning saiast me juba rääkisime, mida veel ei tohiks külmkappi panna?

Nagu poes müüakse banaane toatemperatuuril, tuleb neid ka nii kodus hoida. Banaanid hoiavad toitained paremini kui nad on soojemas ruumis, külmus aeglustab banaanide küpsemisprotsessi. Kui viimast tahetakse saavutada tuleb kiles banaanid üks haaval külmkappi panna. Lisaks võib banaane lõigata tükkideks ning külmkappi karbiga seisma panna.

Eestlaste üks lemmiktoite – kartulid. Kartuleid hoitakse keldrites kuid seal on harva nii külm kui külmkapis. Korterites, majades ei soovitata kartuleid külmkappi panna kuna see kiirendab tärklise muutumist suhkruks, mis muudab kartuli maitset. Kõige õigem on hoida pesemata kartuleid jahedamas ning õhuküllases kohas.

Sibulad on kartulitega väga sarnased, mistõttu võib neid hoida samades kohtades. Kindlasti aga erinevates kottides või karpides. Külmkapis lähevad sibulad väga kiiresti halvaks.

Ketšup, sinep, salatikaste, sojakaste ja paljud muud kastmed on juba poodides tavalettides, miks me paneme need kodus külmkappi? Kastmetesse on lisatud suurel hulgal säilitusaineid, mistõttu seisavad nad kaua aega ka köögis niisama riiulil seistes. Näidet tuues, Tabasco kastmed võivad seista toatemperatuuril kuni viis aastat.

Näiteks Tuunikala soolases vees, mis on paljude lemmik seisab ideaalselt köögiriiulil, säilitusainete tõttu. Peaaegu kõik purgis olevad tooted, on nad siis magusad või soolased ei vaja külmkappi. Küll aga on soovitav nad panna külmkappi pärast avamist.

Nisust valmistatud tooted nagu sai, ei vaja külmkapis seismist. Tihti muutuvad saiakesed külmkapis vesiseks ning nad kaotavad oma värskuse.

Vanad juustud nagu näiteks Gouda ja Cheddar ei taha olla külmkapis kuna see muudab need kõvaks, samuti muudab külmkapp nende maitset ning tekstuuri. Hoides juustu kile sees jahedas, kuivas kohas võib olla kindel, et nende maitse ei muutu.

Imemaitsev vorst, mis pärineb Itaaliast – mis on tal sarnast banaanidega? Kumbki neist ei vaja külmkappi! Salaami on kauapüsiv liha, mis vajab vaid piisavalt värsket õhku ning seda ei saa ta külmkapist. Lisaks on Salaami imeline toiduaine, mida matkadele kaasa võtta kuna ta toidab väga hästi ning püsib matkakotis kaua värske ning maitsvana.

Külmkapis kuivavad kurgid ning porgandid kiiremini ära kui toatemperatuuril.

Munasid müüakse poodides toatemperatuuril kuid samas öeldakse, et munad püsivad kauem värskena külmas. Kuna nii ja naa on võimalik, siis võib munasid hoida nii külmkapis kui ka toatemperatuuril, vastavalt isiklikule soovile.

 

Nagu näha siis on mitmeid toiduaineid, mis riknevad külmkapis kiiremini kui toatemperatuuril. Hea nipp, kuidas aru saada kas toiduaine vajab külmkappi või mitte on lihtsalt järgida toidupoode. Kui jogurtid on külmas, siis peavad nad olema külmas ka kodus, kui tomatid on toatemperatuuril siis on sama ka kodus. Küll aga võib panna kõiki jooke külmkappi, eriti soojal suvepäeval.

Kõiki eelnevaid tooteid ning rohkemgi veel on võimalik soetada e-turult otse uksepakule.